D I Y - K Ä S I T Y Ö T - I D E A T - S I S U S T A M I N E N - R E M O N T O I N T I - O N N I S T U M I N E N - T U U N A U S

8. tammikuuta 2016

Pataleipä

Netin mukaan pataleivät olisi jotenkin suuressa suosiossa olleet jo viime vuonna, 
mutta itse törmäsin näihin vasta nyt ja kuulosti aivan liian helpolta tavalta tehdä leipää, 
että oli pakko kokeilla itse.

Ohjeen otin Kaisu Joupin blogista ja tätähän voi sitten varioida mielensä mukaan.

7 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
4 dl lämmintä vettä



Sekoitellaan kulhossa kuivat aineet ja lopuksi lisätään vesi. Ei vaivata, vaan jätetään huoneenlämpöön 8-24 tunniksi (joo-o). Hirmu pitkä aika huoneenlämmössä, itse pidin työpäivän ajan, tein taikina aamu-seiskalta ja paistelin leivän ilta-viideltä. Kelmu on hyvä laittaa astian päälle.

Ennen paistamista lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata tai kattila, mikä kestää kuumentamista uuniin lämpenemään. Mulla on ihana Sarpanevan pata jota ensimmäisen kerran pääsin testaamaan. Ostin sen Iittalan jäsenetu-päiviltä edullisesti.
(pst. tämä vuosi on Sarpanevan juhlavuosi, 
hänen syntymästä tulee kuluneeksi 90 vuotta ja kuolemasta 10 vuotta).

Kumoa taikina hyvin jauhotulle pöydälle ja muotoile palloksi ja laita vielä hetkeksi kulhoon muovin alle. 
Kun pata on ollut uunissa 30 minuuttia, laita taikinapallo pataan ja kansi kiinni uuniin.



225 asteessa pata saa olla 30 minuuttia ja poista sitten kansi 10-15 minuutiksi, niin leivästä tulee ruskea ja rapsakkakuorinen. Jäähdyttele lopuksi leipä ritilän päällä.






Ja voin väittää että en ole koskaan näin helppoa ja hyvää leipää leiponut!
Testaappa!

1 kommentti:

  1. No nyt kyllä testaan! Olenkin näitä nähnyt aina siellä täällä, mutta en ohjeen kanssa. Noin upeaa pataa minulla tosin ei ole..

    VastaaPoista

Hei. Kiva kun jätät käynnistäsi viestin.